Så idag tänkte jag skriva lite fakta om Meringues - Maränger
- Maräng uppfanns av italienaren Gasparini i staden Meiringen i Schweiz.
- Första gången receptet fanns i en bok var i Frankrike 1692 i Francois Massialots kokbok.
- Meringue kom till England 1706 i den engelska utgåvan av Massialots bok.
- Fransk, italiensk, schweizisk, det finns massor av maränger!
- Om man har vispat tillräckligt så ska man kunna vända skålen upp-och-ned :)
- Maränger består huvudsakligen av två produkter: äggvita och socker. Men det finns hundratals variatoner!
- "Kakorna" kallas också "Forgotten cookies"
- Marängswisch, Marängsuisse eller Marängsviss? Franska meringue (maräng) och suisse (scweizisk) bildar på svenska - marängsviss.
Marängsviss betyder alltså Schweizisk maräng ^^, - Maräng är enligt mig, det lättaste man kan baka. På andra plats kommer kokos-kakor :)
Om man vill läsa mer om marängens historia... finns här en länk :)
http://www.inmamaskitchen.com/FOOD_IS_ART/meringue2.html
-
Källor: Wikipedia.se
http://www.svd.se/kulturnoje/mer/sprakspalt/kar-marang-har-manga-stavningar_3576421.svd
Out! :)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar